Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naši fotbalisté v evropských ligách

Podívejme se na vytížení českých hráčů v nejsilnějších evropských ligách z pohledu právě uplynulého víkendového ligového kola.

Anglie

V nejvyšší soutěži, Premier League, máme letos pouhé dva zástupce. Jsou to Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Oba přišli z pražské Slavie a právě tak spolu startují za londýnský tým West Ham United. West Ham uhrál v Southamptonu remízu 1:1, oba čeští zástupci odehráli celé utkání. Diplomaticky lze říci, že neoslnili, Souček se přichomýtl i k vedoucí brance domácích. Aby hráli oba je v poslední době docela výjimečné, především Coufal tolik příležitostí nedostává. Zdá se, že zatím oba hráči podávají horší výkony než v minulé sezoně, a to platí jak na klubové, tak na reprezentační úrovni. Tým se nachází na 12. místě ligové tabulky (ze 20 účastníků), což je ústup proti loňsku, ale jistý dočasný úspěch po velmi špatném startu sezony.

Mohli bychom asi zmínit Matěje Vydru, který byl ještě na jaře členem kádru FC Burnley. Tým skončil na 18. místě a po neúspěšné baráži sestoupil do druhé ligy, tj. do Championship. Vydrovi skončila smlouva a nedostal novou nabídku. Zřejmě i proto, že býval často zraněný, což je jeho stav i v současnosti. Vydra přestoupil z Baníku Ostrava do Udine, pak do Brugg a od roku 2012 vystřídal pět anglických ligových týmů. Vyznačoval se poctivými výkony, ale hvězdou nikdy nebyl, a to ani v národním týmu. Ve 30 letech ještě nemusí s kariérou končit, je však otázka, zdali se ještě uplatní v milované anglické nejvyšší soutěži.

Německo

V Budeslize jsem napočítal šest českých zástupců.

Nejdéle tu působí Vladimír Darida, který již před sedmi lety přestoupil z Viktorie Plzeň do berlínské Herthy. Ta se v posledních sezonách plácá na chvostu tabulky, na jaře nesestoupila takřka zázrakem. Nyní je Hertha na 15. příčce, takže čtvrtá od konce. Darida už loni a stejně tak i letos dostává minimum příležitostí, v uplynulém kole nenastoupil. Někdy do utkání nezasáhne kvůli zranění, jindy asi kvůli formě, možná připadá trenérům ve 32 letech neperspektivní. Reprezentační kariéry se již vzdal.

Pět let hájí branku Werderu Brémy Jiří Pavlenka, který přišel ze Slavie. S jeho výkony jsou zde spokojeni a udrželi ho i v minulé sezoně, kdy po sestupu hráli druhou Bundesligu. Pavlenka je členem českého reprezentačního týmu, ve kterém dostává příležitost jen sporadicky. Werder na průběžném 9. místě uzavírá první polovinu bundesligové tabulky. Brémy o víkendu podlehly doma 0:2 Mohuči v utkání, kdy byly favoritem.

Dvojnásobné zastoupení máme v týmu Bayer Leverkusen. Shodou okolností se čeští zástupci Patrik Schick a Adam Hložek o víkendu podělili o jedno místo v týmu, když v 80. minutě nepovedeného utkání ve Frankfurtu mladší Hložek kolegu Schicka střídal. Oba hráči v zásadě přišli ze Sparty, Schick před přestupem hostoval v Bohemians. Leverkusen je po tomto ligovém kole na 16. pozici z 18 startujících; pokud by tým toto místo obsadil v konečné tabulce, hrál by baráž o udržení. Bohužel spolu s výkony týmu klesla i výkonnost Schicka, což hráč dokumentoval v národním i klubovém dresu dvěma neproměněnými penaltami proti stejnému gólmanovi.

Další brankář, Tomáš Koubek, chytá za Augsburg. Do bundesligového týmu přišel z francouzského Rennes (kde kdysi začínal zahraniční štace Petr Čech), předtím hrál za Spartu, z níž hostoval v Liberci. V loňské sezoně příliš nenastupoval, letos se do brány dostává, o víkendu ovšem jeho tým prohrál v Kolíně 2:3 a je na 12. místě průběžné tabulky.

Zprvu jsem zapomněl na Alexe Krále, který před tímto ročníkem přišel z West Ham United (kde se dostal na ligový trávník asi na tři minuty) do právě postoupivšího týmu Schalke 04. Zde nastupuje nepravidelně, o víkendu hrál celé utkání, které tým z Gelsenkirchenu doma prohrál s Hoffenheimem 0:3. Schalke je v tabulce předposlední a je zřejmé, že Královy výkony korespondují se špatným umístěním týmu.

Itálie

V týmu Florencie letos nastupuje Antonín Barák. Odchovanec příbramské akademie přešel do Itálie v létě 2017 ze Slavie a vystřídal už čtyři ligové kluby: Udinese, Lecce, Veronu a nyní tedy Fiorentinu. Má za sebou přes 130 startů v Serii A. Často ho brzdívala zranění, ale v poslední době se dal do pořádku. Ortodoxní levák rovněž startuje za národní tým. Utkání 10. kola Lecce–Fiorentina se hraje až v pondělí 17. října večer. Dá se říci, že tým hraje ve středu tabulky.

David Zima je členem mužstva FC Turín. Obránce, který do italské ligy přešel ze Slavie, ovšem dostává málo příležitostí. Častá jsou jeho angažmá, kdy nastupuje jako střídající hráč, právě jako nyní na domácím hřišti v derby proti Juventusu, kdy nastoupil v 79. minutě. I tak se občas stává, že za jeho krátkého pobytu dostane jeho tým branku, čemuž by jako střední obránce měl zabránit. V národním týmu se zatím uplatňuje spíš jako náhradník (stoperů má trenér Šilhavý dost, ale někteří bývají zranění, jiní stárnou, a tak Zimova šance stát se kmenovým hráčem stoupá). Také FC Turín patří ke středu ligové tabulky.

Francie, Španělsko

V letošní sezoně nikdo. Slušnou stopu ve Francii nedávno zanechal Jaroslav Plašil, tentýž hráč předtím působil i ve španělské Pamploně. Tři sezony hájil branku FC Sevilla Tomáš Vaclík.

Ostatní ligy

Hráčské zastoupení máme v polské, turecké, švýcarské i maďarské lize, což jsou soutěže poměrně srovnatelné s českou ligovou soutěží. Pro hráče zde mohou být zajímavé peníze, ale kluby jako Lodž, Wroclaw, Čenstochová, Gaziantep, Lugano, Luzern, Puskás nebo Kisvárda rozhodně v evropských soutěžích žádné zemětřesení nedělají.

Resumé

V tomto okamžiku poměrně smutné. Žádný znamenitý český hráč po evropských trávnících neběhá, ačkoli jsme na to donedávna bývali zvyklí: Petr Čech, Pavel Nedvěd, Jan Koller, Vladimír Šmicer, Marek Jankulovski, Tomáš Ujfaluši, Milan Baroš, Karel Poborský, Patrik Berger atd., omlouvám se těm, které nejmenuji. Někteří z nich se svými špičkovými týmy dosáhli i na vítězství v Lize mistrů. Po této zvednuté vlně sinusoidy nyní bohužel zažíváme tu sestupnou. Naši hráči patří k průměru a jejich mužstva, včetně národního týmu rovněž. Proto je možné, že krátkodobě reprezentační mužstvo uhraje nějaký úspěch (předchozí postup do Ligy národů A, nedávné vítězství nad Švýcary či remíza se Španělskem), ale většinově za špičkami zaostáváme. Snad se zablýská i na lepší časy, však neustále slýcháme o úspěších mládežníků, jen se to zatím pořád neprojevuje.

Autor: Michal Ptáček | pondělí 17.10.2022 17:20 | karma článku: 10,95 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Michal Ptáček

Jak jsem ušetřil za elektřinu

Cena za elektřinu vyletěla vzhůru a v důchodcovské domácnosti vyvstala potřeba nějakou tu korunu ušetřit. Podívejme se tedy, jak jsem ušetřil (nebo do budoucna ušetřím), když jsem všechno utratil.

31.1.2023 v 16:20 | Karma: 13,89 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ekonomika

Michal Ptáček

Fotbalový šampionát ... a my

Probíhajícího mistrovství světa v kopané se zúčastnilo 32 mužstev. Česká reprezentace scházela, protože v baráži nepřekonala ani prvního soupeře Švédsko.

12.12.2022 v 13:30 | Karma: 8,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Sport

Michal Ptáček

Kdo vyhraje fotbalovou ligu?

Začal 30. ročník samostatné české ligy. Byli pasováni favorité, sázkovky vypsaly kurzy. Podle historie ovšem lze mistra dobře odhadnout už po prvním kole, které proběhlo o víkendu.

1.8.2022 v 21:45 | Karma: 4,21 | Přečteno: 241x | Diskuse| Sport

Michal Ptáček

JIPka parkovala v Lánech

Nechci komentovat zdravotní stav prezidenta Zemana, ale zamyslet se nad jeho zdravím/nemocí a hospitalizací/nehospitalizací z jiného pohledu.

11.10.2021 v 15:50 | Karma: 25,71 | Přečteno: 967x | Diskuse| Společnost

Michal Ptáček

Fotbalová liga: Což model se 12 týmy?

Téměř vše podstatné je v české fotbalové lize už před posledním kolem rozhodnuto. Začínají se rojit úvahy, že by soutěž s 18 kluby mohla pokračovat i v následující sezoně. Přináším podstatně odlišný pohled.

26.5.2021 v 15:30 | Karma: 8,18 | Přečteno: 238x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Obyčejný člověk, který se jen snaží nebýt úplně obyčejný, což se mu stejně obyčejně nedaří.

Seznam rubrik