Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trestní zákoník pro UEFA

Českým a ostrovním fotbalem rezonují události kolem fotbalového utkání Evropské ligy Glasgow Rangers vs. Slavia Praha.

Připomeňme ve zkratce (kdo nepotřebuje, přeskočí následující tři odstavce):

Ve druhém poločase zákeřným zákrokem zranil domácí hráč Roofe slávistického brankáře Koláře. Slávista opustil trávník na nosítkách s vícečetným krvavým zraněním hlavy. Domácí hráč Kolářovi způsobil prasknutí čelní kosti, zranění nosu a tržné rány na čele a obličeji. Izraelský rozhodčí, jehož způsob řízení utkání k takovému zákroku poněkud přispěl, Roofeho vyloučil – nebyla jiná možnost.

Pár minut před koncem, kdy už měli domácí vyloučené dva hráče a bylo zřejmé, že Slavia vyhraje a postoupí, domácí faulovali slávistu Kuchtu a na zemi do něj kopali míč a vůbec ležícího hráče okopávali. V nastalé strkanici slávistický obránce Kúdela vzal stranou domácího hráče černé pleti a finského občanství Kemaru a se zakrytými ústy mu cosi anglicky řekl. Podle Kúdelovy verze to bylo »za**aný chlape«, podle Kemarovy »jsi za**aná černá opice, ty víš, že jsi«. Kamara kdovíjak Kúdelově nedobré angličtině rozuměl a začal vykřikovat cosi o rasismu. Nikdo jiný to neslyšel, natož rozhodčí, který pro jistotu oba hráče napomenul žlutou kartou.

Po skončení utkání neunesli domácí prohru a hostujícímu týmu bránili asi 40 minut odejít do šaten. Ze strany Rangers vzešla iniciativa, aby si Kemara a Kúdela záležitost vyříkali. Za účasti trenérů, dalších osob i několika organizátorů i zástupců UEFA pak v útrobách stadionu došlo ke schůzce. Kemara přišel a z ničeho nic vrazil Kúdelovi ránu pěstí do obličeje a zmizel. Z incidentu není záznam, neboť domácí zakryli okolní kamery.

 

UEFA (Unie evropských fotbalových asociací) události dlouho řešila a vynesla následující tresty. Roofe – za takřka vražedný útok na Koláře – zákaz startu ve 4 utkáních. Kemara – za onu zbabělou ránu pěstí dlouho po utkání – stop na 3 utkání. Kúdela za »prokázaný« rasismus 10 utkání s tím, že jde o trest na spodní hranici za rasistický prohřešek. Domácí tým dostal pokutu 9.000 € (asi 230.000 Kč).

 

Řešíme nepoměr trestů hráčů Rangers Roofeho (britský Jamajčan) a Kemary (finský Sierra Leoňan) za přestupky evidentně prokázané vůči trestu za takzvaně prokázaný rasistický prohřešek Kúdelův, který možná slyšel jen Kemara a podal ho ve své verzi. Ve zprávě vyšetřujícího komisaře totiž stálo, že nikdo další neslyšel, co Kúdela Kemarovi opravdu řekl. Žádný důkaz, žádné svědectví, avšak z hlediska UEFA »prokázaný rasismus«. Máme tu dohromady 7zápasový trest dvou domácích hráčů za zákeřný faul s trvalou újmou (tělesnou i duševní) faulovaného a zbabělé napadení pěstí po utkání versus 10zápasový trest za pár slov, která padla z očí do očí a nikdo jiný je neslyšel.

A hraje se s kartou RASISMUS. Tak jo, oba domácí fotbalisté byli černé pleti, Kúdela je samozřejmě bílý. Rasismus se apriori předpokládá, je to axiom, netřeba dokazovat.

Vzpomněl jsem si na větu, kterou použil ve svém článku Jiří Berger (Neviditelný pes, 6. 4. 2021): V USA se říká, že chce-li se dostat bílý muž na univerzitu, musí dokázat, že něco umí, bílá žena o něco méně, černoch musí umět psát a indián musí být aspoň naživu.

 

Na základě všeho dosud uvedeného si dovoluji disciplinární komisi UEFA navrhnout následující sazebník trestů. Protože jsem si s rasismem nezačal, ale bohužel musím převzít výklad UEFA, je nutné rozlišovat bělošské hráče a ostatní, kteří jsou vydání všanc rasistickým útokům bílých, tedy prvořadě černochy (ale dozajista též Araby i Asiaty). Mluvme jednoduše o bílých a černých, což jsou prostě všichni nebílí.

Zákeřný likvidační faul Černý hráč na bílého – 4 utkání, jak jsme si všimli. Bílý hráč na bílého také 4 utkání, postižený má v tomto případě stejnou hodnotu. Bílý hráč na černého – 8 utkání (potenciální rasismus). Černý hráč na černého – 2 utkání (aby se nezdálo, že bělošská evropská organizace poškozuje černochy).

Napadení pěstí mimo hru (např. v chodbě stadionu) Černý hráč napadne bílého – zákaz startu na 3 utkání, jak jsme viděli. Bílý hráč na černého samozřejmě 6 utkání. Bílý hráč na bílého 2 utkání, protože černý hráč na černého jen 1 utkání.

Rasistická urážka Neprokázaná urážka bílého hráče vůči černému – 10 utkání, jak jsme viděli. Prokázaná nejméně 20 utkání, popřípadě doživotní distanc. Neprokázaná urážka černého hráče vůči bílému je bez trestu, avšak bílý dostane 10.000 € pokutu, neboť černého hráče jistě vyprovokoval. Prokázaná urážka černého vůči bílému znamená max. 5 utkání distanc viníkovi a 2 utkání bílému, neboť určitě konflikt vyprovokoval.

To jsou dozajista férové tresty v duchu, který UEFA nastolila.

Autor: Michal Ptáček | čtvrtek 22.4.2021 14:10 | karma článku: 14,36 | přečteno: 332x
  • Další články autora

Michal Ptáček

Jak jsem ušetřil za elektřinu

Cena za elektřinu vyletěla vzhůru a v důchodcovské domácnosti vyvstala potřeba nějakou tu korunu ušetřit. Podívejme se tedy, jak jsem ušetřil (nebo do budoucna ušetřím), když jsem všechno utratil.

31.1.2023 v 16:20 | Karma: 13,89 | Přečteno: 699x | Diskuse| Ekonomika

Michal Ptáček

Fotbalový šampionát ... a my

Probíhajícího mistrovství světa v kopané se zúčastnilo 32 mužstev. Česká reprezentace scházela, protože v baráži nepřekonala ani prvního soupeře Švédsko.

12.12.2022 v 13:30 | Karma: 8,50 | Přečteno: 324x | Diskuse| Sport

Michal Ptáček

Naši fotbalisté v evropských ligách

Podívejme se na vytížení českých hráčů v nejsilnějších evropských ligách z pohledu právě uplynulého víkendového ligového kola.

17.10.2022 v 17:20 | Karma: 10,95 | Přečteno: 304x | Diskuse| Sport

Michal Ptáček

Kdo vyhraje fotbalovou ligu?

Začal 30. ročník samostatné české ligy. Byli pasováni favorité, sázkovky vypsaly kurzy. Podle historie ovšem lze mistra dobře odhadnout už po prvním kole, které proběhlo o víkendu.

1.8.2022 v 21:45 | Karma: 4,21 | Přečteno: 241x | Diskuse| Sport

Michal Ptáček

JIPka parkovala v Lánech

Nechci komentovat zdravotní stav prezidenta Zemana, ale zamyslet se nad jeho zdravím/nemocí a hospitalizací/nehospitalizací z jiného pohledu.

11.10.2021 v 15:50 | Karma: 25,71 | Přečteno: 967x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Obyčejný člověk, který se jen snaží nebýt úplně obyčejný, což se mu stejně obyčejně nedaří.

Seznam rubrik